Kuukausikatsaus: Elokuu 2021

 Elokuun tapahtumat 

 

Ansiotulot:

-4 638€ brutto / 2 850€ netto

Pääomatulot:

~241€ brutto / 205€ netto

Tulot yht: 

-4 879€ brutto / 3 055€ netto
-Ansiotulot tammi-elokuun ajalta ovat keskimäärin 5 592€/kk bruttona.


Menot:

-1 995€ (+ asuntolainanlyhennys, mitä lyhensin elokuussa 957€)

Säästöön jäi siis noin 1 060€ ja säästöprosentti (asuntolainanlyhennys mukaan lukien) nettotuloista oli 35% 

-Keskimäärin vuoden ensimmäisen 8kk aikana minulla on jäänyt kuukausittain säästöön 2 265€ kuukaudessa. 

-Tämän kuukauden menot olivat jälleen kovin korkeat. Veromätkyjä sain maksaa 400€ (toinen erä lokakuussa) ja 200€ ylinopeussakkokin tuli maksettavaksi autolla kaahailusta. Kesälomareissuja tuli tehtyä niin etelään kuin lappiinkin, ja niihin kului yhteensä reilu 500€. Mutta senhän takia sitä töissä käydään, että rahaa voi johonkin käyttää. Kotimaan matkailu muutenkin huomattavasti edullisempaa, kuin ulkomaille lähteminen. 
-Osinkoja olen saanut vuoden ensimmäisen 8kk aikana 2 121€ bruttona, mikä tekee keskiarvoksi ~265€/kk. 


Ostot/myynnit:

-Kuukausisäästönä ostin osinkoa ulosmaksavaa SP500-indeksiä & maailman indeksiä ~800-eurolla.  

-Lisäsin kahdessa otteessa Harviaa, sekä otin uutena salkkuun Optomedin. Haen näillä lähinnä arvonnousua pitkässä juoksussa. 

 

Varallisuus 31.08.2021:

-Nordnetin osakesalkku 92 701€  

-Omistusasunnon lainaa lyhennetty 23 837€ (ostohinta 174 000€)

-Käteinen 4 324€ 


Lainat:

-Asuntolaina 150 163€

-Opintolaina 14 730€

-Nettovarallisuus yht. 106 132€ (kasvua kuukaudessa 1 122€).
-Ilahduttavaa nähdä, että vaikka menot olivat jälleen varsin suuret, kasvoi nettovarallisuus silti reilut 1 100€. Näin se pyörä pyörii hiljalleen kiihtyvällä tahdilla, ja jo pelkkä salkun päivävaihtelu, +1% suuntaan tai toiseen on lähes 1000€. 

-Syyskuussa palkka tulee olemaan pienin ainakin viimeiseen pariin vuoteen, koska kesälomajakson vuoksi lisiä ei tule maksuun lainkaan - pelkkä peruspalkka. Lisäksi jouduin nostamaan heinäkuun alussa veroprosenttia, joka nyt loppuvuoden 30%. Tähän päälle muut veroluontoiset sivukulut palkasta, niin bruttopalkasta jääkin käteen enää ~60%. Verottaja kiittää.

-Kesäloma tuli ja meni, yhteensä 3vk ja 2vrk. Vuosilomia tähän kului vain 10vrk, kun yhdistelin vapaat loman alkuun ja loppuun. Laskeskelin, ettei minulla varsinaista lomaa ole ollut lähes seitsemään vuoteen. Olen toki ollut vuosilomilla palkkatöistäni aikaisemminkin, olinhan opintojeni ohella muutamaa poikkeusta lukuunottamassa täysipäiväisesti töissä, mutta vuosilomat menivät isolta osin koulun työharjoitteluissa “palkattomissa töissä”. Eli olin palkallisella lomalla, mutta kuitenkin töissä muualla. Myös tätä edeltävästi loma-ajat menivät tiiviisti töissä. Seuraava loma minulla onkin itsenäisyyspäiväviikolla, vapaiden kanssa n. 2vk pätkä. 

Kesälomalla oli oikein mukavaa, vaikka hellejakso loppuikin kuin seinään juuri ennen lomalle pääsemistä. Golfia tuli pelattua, seuran viikkokisan finaali voitettu josta +400€ lahjakortti otettu taskuun, käyty kotipaikkakunnalla etelässä sekä viikon verran pohjoisessa "jänkhällä". Tuntuu varsin hyvältä, kun nyt opintojen päätyttyä lomat ovat ihan oikeasti lomailua, ja koska toistaiseksi aijon pysyä nykyisessä työpaikassani, tulevat vuosilomat rullaamaan jo ensivuodesta lähtien täytenä. Keväällä 2vk, kesällä 4-5vk ja syksyllä 2vk kun vapaat yhdistää vuosilomapätkiin.

Ajatus mahdollisesti tulevaisuudessa häämöttävästä taloudellisesta riippumatosta kiehtoo entistä enemmän. Tai vaikka siitä, että pitäisi puolet vuodesta palkatonta. Etenkin kesäkausi olisi mahtavaa puuhailla omia juttuja, vaikkapa touko-elokuu. Loppujenlopuksi joku 5-6kk palkaton vapaa vuosittain ei ihan valtavia pääomia edes vaatisi, kun loput vuodesta saisi tehdä valtavasti pienemmällä veroprosentilla töitä, mikä kompensoisi pienempiä pääomatuloja. 4% säännöllä laskettunahan 4000€/v lisätulot vastaavat 100 000€ lisäsalkkua. 

Ehkä sitten kymmenen vuoden päästä...
.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osakesalkku & Osingot

Katsaus vuoteen 2021

Blogi pystyyn!