Blogi pystyyn!


 Taasko uusi sijoitusblogi?


Ajattelin pistää oman blogin pystyyn siitäkin huolimatta, että talousaiheisia blogeja löytyy netistä jo roppakaupalla. Tämän blogin tarkoitus onkin toimia lähtökohtaisesti minulle itselleni motivaattorina ja samalla helpottaa myös esimerkiksi oman talouden seuraamista ja sen kehittymistä. 
Taustaa kirjoittajasta

Lähtötilanne tälle blogille on kutakuinkin tämä: olen savossa asuva 24-vuotias miehenalku, jolla taustaa sijoittamisesta periaatteessa jo 18-vuotiaasta lähtien. Aloitus tapahtui aika pian täysi-ikäiseksi tultuani oman kivijalkapankin rahastoilla, jonne siirtyi silloiset säästöt mm. kesätyörahoista, syntymäpäivälahjarahoista ym. Kivijalkapankin rahastoista siirryin aiheesta enemmän kiinnostuttuani Nordnettiin 7/2017 jonka asiakkaana jatkan edelleen.

Työskentelen terveysalalla ja siltä alalta minulla onkin korkeakoulututkinto, kuten blogin nimestäkin fiksuimmat osaavat päätellä. Valmistuin aikalailla tasan vuosi sitten ensihoitajaksi ammattikorkeakoulusta, joskin tällä hetkellä ja toistaiseksi jatkossakin työskentelen sairaanhoitajan virassa valtion palveluksessa. Työuraa minulla on kaikkiaan kuitenkin reilun viiden vuoden verran terveysalalta, sillä pohjakoulutuksena minulla on lähihoitajan tutkinto, ja amk-opintojen ajan olin lähes poikkeuksetta työelämässä täyttä viikkoa tehden muutamaa kuukautta lukuunottamatta. Lisäksi olen jo yläasteikäisestä lähtien ollut kesät, syksyt ja keväät töissä mm. golfkentällä ja puhelinmyynnissäkin tuli parisen vuotta oltua. Tämä onkin mahdollistanut sen, että säästöönkin on ihan mukavasti jäänyt rahaa - ainakin uskoakseni verraten keskimääräiseen minun ikäiseeni nähden.

Sijoittamisen taka-ajatuksena ja tavoitteena minulle on vaurastuminen ja ehkäpä joskus jopa se kuuluisa taloudellinen riippumattomuuskin. En usko, että minun ikäpolveni voi täysin luottaa nykyisen eläkejärjestelmän pystyssä pysymiseen +50v päästä, tai ainakaan sen toimivuuteen samalla tasolla kuin nyt. Lisäksi, en usko että jaksan/haluan työelämässä jatkaa 70-vuotiaaksi asti. Myös jonkinasteinen Downshiftaaminen voisi tulla kyseeseen, eli tehdä jossain vaiheessa esimerkiksi vain 70% työaikaa, tai pitää vuosittain muutaman kuukauden ylimääräistä lomaa. 


Strategia

Sijoitusstrategiana minulla on osinkosijoittaminen, ja tavoitteena haalia salkkuun vakaita ja turvallisia osingonmaksajia, joista saada kasvavaa ja tasaista passiivista osinkovirtaa ansiotulojen päälle. Tällä hetkellä salkun kaikki yhtiöt ovat rapakon takaa, USA:sta ja Kanadasta - lähinnä siksi, että Suomessa osingot eivät ole niin ennustettavia ja osinkoja helposti leikataan tai jopa jätetään kokonaan maksamatta, kuten esimerkiksi nykyisen koronapandemian aikana nähtiin. Rapakon toiselta puolelta taas löytyy kymmeniä yhtiöitä, jotka ovat maksaneet katkeamatonta ja vuosittain kasvavaa osinkoa kymmeniä vuosia. Osakepoiminnan ohella sijoitan myös kuukausisäästönä indeksirahastoihin. 

Ansiotulot v. 2020 olivat n. 54 000e, ja tälle vuodelle hieman enemmän - toki riippuen miten paljon tulee ylitöitä tehtyä. Teen kolmivuorotyötä, joka nostaa palkkaa reiluhkosti. Ylitöitä tulee tehtyä välillä vähän liikaakin kun ei "helposta" rahasta osaa kieltäytyä.. Viimeisen vuoden verran on säästöön jäänyt keskimäärin n. 1800e/kk. Asun avopuolison kanssa, minulla ei ole lapsia, harrastuksen edullisia, ja olen muutenkin melko säästeliäs - joten säästöaste pysynyt ainakin toistaiseksi suhteellisen korkeana. Toki tilanne muuttuu jos sattuu lapsia tulemaan tulevaisuudessa, mutta niitä ei ainakaan suunnitteilla vielä ole.. :D

Osinkoja nykyisellä salkulla pitäisi tulla n. 3500 USD/v, vaikkei uusia lisäostoja tehtäisi.  Tavoitteena tälle kuluvalle vuodelle olisi saada vähintään 4200 USD. 


Ja sitten tämänhetkisiin lukuihin (3.2.2021):

-Nordnetin osakesalkku 70 100e

-ASP-tili 12 750e

-Käteinen 12 600e

-Opintolaina 14 700e

-Yht. ~80 750e nettovarallisuus                   (Vertailun vuoksi: 6.9.2020 nettovarallisuus oli 57 500e)


Niin ja mainittakoon heti tähän alkuun, että en ole saanut perintöä tai muitakaan lahjoituksia pieniä syntymäpäivälahjoja ym. vastaavia lukuunottamatta. Olen maksanut nuorena myös ison osan hankinnoistani (esim. mopot, autot, kortit jne) itse, joten en ole nk. kultalusikka perseessä syntynyt :D

ASP-tili ja vajaa 10 000e käteisistä tulevat ensiviikolla hupenemaan ensiasunnon ostoon, joten melko isoksi kasvanut käteiskassa tulee kokemaan kolauksen.


Lopuksi

Tulen tätä blogia päivittelemään ainakin kuukausittain, pyrin tekemään jonkinlaisen kuukausiyhteenvedon varallisuuteni muutoksista, osingoista ja kuukauden tapahtumista. Mahdollisesti muutakin höpinää, jos yövuoroissa innostun (tätäkin tekstiä näpyttelen yövuorossa.. :D). 

Ensimmäinen tavoite, jonka asetin vuodenvaihteessa, oli 100 000e nettovarallisuuden rajapyykin rikkominen ennen 25v syntymäpäivääni, ja tähän aikaa on hieman alle 9kk ja kirittävää ~19 000e. Saa nähdä miten käy.


Sharevillestä minut löytää nimimerkillä Ensihoitsu. 

Kommentit

 1. Hei,

  Olet kyllä päämäärätietoisesti pystynyt elämään ja tekemään hyviä valintoja. Olet alalla joka varmasti työllistää ja mahdollistaa haluamasi valinnat jatkossakin. Tutustuin salkkuusi inderesisissä ja tsekkasin sharevillen, tietenkin.

  Jotain samoja yhtiöitä ja samoja osinkonäkymiä. Hyvä että olet myös opintolainan tajunnut hyödyntää nähin hommiin. Sen tein itsekin ja vielä vähän maksuja jäljellä. Itsellä se meni muutaman auton tuontiin saksasta, myyntiin voitolla ja lopulta ensiasunnon käsirahaan. Minulla ikää se 37v ja nyt vasta tosissaan koronadipissä tullut takaisin markkinoille 2008 nokia mörninnän jättämien jälkien jälkeen, onneksi turska oli vain 500e, jonka realisoin nyt uudelleen aloittaessa 2020. Nyt about 100% sijoituspainolla pl. aspin 13000e, joka edelleen hyödyntämättä, kun ensiasunnossa mukana vähemmistöosakkaana, kun en ollut sitä säästämismuooa tajunnut aloittaa ajoissa.

  Töiden perässä heittänyt keikkaa siellä täällä. 2019 Jätettiin vaimon kanssa maksettu ensiasunto louhii vuokratuottoa Lahteen ja muutettiin pohjoisiin töiden perässä. Täälllä palkasta jää myös hyvät siivut sijoittaa vuokran päälle ja 100m2 elintilaa paljuineen rannalla, alle 500e kuussa. Elämä on valintoja.

  Terkuin Janneboy83, lähtöisin Savosta, nykyisin Lapissa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Osakesalkku & Osingot

Katsaus vuoteen 2021