Rahat osinko-osakkeisiin vai indeksiin?

Miksi valitsin osinkosijoittamisen?


Aiheesta onkin käyty runsaasti (kiivastakin) keskustelua esimerkiksi sharevillen puolella, ja pyrin tässä avaamaan omia syitäni sille, miksi olen valitsenut strategiakseni osinkosijoittamisen.

Strategianani tosiaan on kerätä salkkuun vakaita osinkoyhtiöitä, jotka maksavat tasaista ja kasvavaa osinkoa. Ihanneyhtiö salkkuuni olisikin sellainen, jonka ei välttämättä tarvitsisi maksaa valtavan korkeaa lähtöosinkoa, mutta joka korottaisi vuosittain osinkoaan reilusti "hamaan tappiin asti". Näin vuosittainen osinkopotti kasvaisi eksponentiaalisesti, ja joskus tulevaisuudessa, kun uuden pääoman lisääminen salkkuun todennäköisesti pienenee, kasvaisivat osinkotulot edelleen vuosittain - etenkin nopeammin kuin inflaatio rokottaa rahan ostovoimaa. 




Tästä esimerkkinä salkustanikin isohkolla painolla löytyvän Aflac -osakkeen, joka on nostanut osinkoaan vuosittain viimeiset 39-vuotta. V. 2020 --> 2021 osinkoa korotetiin 17,9%. Vaikka nykyisellä kurssilla osinkoprosentti ei ole kuin 2,4%, nousee ostohinnalle saatu prosentuaalinen osinkotuotto vuosien saatossa varsin mukavaksi, kun vuosittaiset korotukset ovat tuntuvia. Aflac on esimerkiksi v. 2004 maksanut osinkoa 0,2$ vuodessa, ja nyt v. 2021 1,32$ vuodessa. Ei siis paha ollenkaan.


Tämän vuoksi olenkin keskittänyt salkkuni suorat osakeostot pääosin USA:an, josta löytyy roppakaupalla +25v vuosittain osinkoaan kasvattaneita laadukkaita yhtiöitä, eli osinkoaristokraatteja (toisin kuin Suomesta, josta ei tällä hetkellä taida löytyä yhtään edes yli 10-vuoden korotusputken yhtiötä), joiden voi melko turvallisin mielin luottaa maksavan kasvavaa osinkoa jatkossakin. Kun salkku on laajasti hajautettu laadukkaisiin osingonmaksajiin - sanotaan vaikka 20 yhtiötä - pitäisin äärimmäisen epätodennäköisenä, että vuosittainen osinkopotti juurikaan missään tilanteessa merkittävästi pienenisi - sillä vaikka yksi salkun yhtiöistä osinkoa leikkaisikin, paikkaisivat muiden yhtiöiden osingonkorotukset tuon tehokkaasti. 


Miksi osinkosijoittaminen?

Valitsin osinkosijoittamisen siksi, että tasaisesti kasvavat pääomatulot kiehtovat minua. On mukavaa huomata, että tilille kilahtaa lähes viikottain rahaa omistamistani yhtiöistä ansiotulojen päälle - ja seurata, miten osinkotulot kasvavat vuosi-vuodelta. Ajatus ja tavoite siitä, että vielä jossain vaiheessa eläisi kokonaan pääomatuloilla tuntuu ikäänkuin hiljalleen lähestyvän, kun huomaa osinkotulojen kasvavan. Ehkä osinkotulot tuovat myös lisää motivaatiota sijoittamiseen, onhan indeksisijoittaminen tunnetusti "tappavan tylsää". Lisäksi esimerkiksi laskumarkkinassa tasainen ja kasvava kassavirta tuo turvaa ja mielenrauhaa - samoin kuin mahdollisen työttömyyden tai muun elämänkriisin varalle. 

Tällähetkellä forvard osingot näyttäisi salkullani olevan n. 3950$/v, eli 330 dollaria kuukaudessa. Ihan mukava lisä ansiotulojen päälle, vaikkei mikään valtava summa vielä olekaan. Vuoden alusta tähän päivään mennessä olen saanut osinkoja nettona 1001 euroa. 

Salkussani on kaikkiaan 20 yhtiötä / rahastoa, ja 16 niistä maksaa osinkoa ulos. Näistä selvä valtaosa on sellaisia yhtiöitä, jotka ovat maksaneet vuosittain kasvavaa osinkoa vähintään viimeiset 20v. Todennäköisesti tuo 16 osinkoyhtiön lukumäärä vielä kasvaa, sillä pitkässä juoksussa lienee turvallisempaa, että rahavirta tulee useista eri puroista. En usko, että tulen myymään salkussa nyt olevia osinkoyhtiöitä pois ellei jotain tramaattista yhtiön tilanteessa tapahdu, vaan annan näiden jauhaa passiivista osinkotuloa salkussani - onhan nämä ostettu ns. "Osta ja Unohda" ajatuksella. Saamani osingot sijoitan kokonaisuudessaan takaisin osakemarkkinoille jauhamaan lisää osinkoa tililleni.

Tiedän, että tulen salkullani hyvin todennäköisesti häviämään indeksin tuotolle pitkällä aikavälillä - indeksissä kun on jo mukana "voittajaosakkeet" kuten Teslat, Applet, Microsoftit etc. Osinkosijoittamisessa myös joutuu maksamaan veroja enemmän, kuin osingot automaattisesti uudelleen sijoittavassa indeksirahastossa - osingoista veroja maksat 25.5% toisin kuin indeksiin sijoittamalla, jolloin maksat verot vasta myydessä (eli vaikka 40v päästä). Osinkosijoittaja siis maksaa neljänneksen osingoistaan veroja, ja mikäli nämä osingot uudelleensijoittaa, on tämä verotuksen kannalta epäedullisempaa vrt. indeksisijoittamiseen, jossa korkoa korolle -efekti pyörii täysin ilman verorasitteita.

Näin ollen, kun sijoitushorisonttini on vuosikymmeniä, olisi minun varmastikin tehokkainta ja järkevintä sijoittaa kaikki rahat automatisoidusti kuukausisäästönä indeksirahastoon ja katsoa tilannetta uudelleen sitten 20v kuluttua. Näin en kuitenkaan tee, vaan aijon toistaiseksi edelleen pitäytyä osinkosijoittamisessa - tosin viimevuodenvaihteesta lähtien olen laittanut ~40% uudesta salkkuun lisätystä pääomasta indeksirahastoihin - ja saatan tätä vielä jatkossa ehkä nostaakin. Ehkä strategiaani voisi siis luonnehtia ns. hybridimalliksi? 

Omasta mielestäni osinkosijoittaminen on varsin mielekästä, ja yhtiöiden seuraaminen, etsiminen ja arvioiminen on oikein mielenkiintoista. Indeksiin sijoittaminen taas on varsin helppoa, ja tähän ei juurikaan tarvitse aikaa kuluttaa - pääasia, että kuukausisäästöpäivänä tililtä löytyy vaadittava summa pätäkkää.

Molempi parempi 😌

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katsaus vuoteen 2021

Osakesalkku & Osingot

Blogi pystyyn!